Scientific Journal of the BirdLife Hungary

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tudományos folyóirata

Ornis Hungarica. vol.17-18. (2009) p.21-32.

Madár-botulizmus: hazai és nemzetközi vonatkozások
Babinszky Gergely

Cikk letöltése: [pdf] (332 Kb)

Kivonat:

A botulizmus olyan bakteriális eredetű megbetegedés, melyet az obligát anaerob Clostridium botulinum toxinjai idéznek elő. A kórokozó spóraképző baktérium; ebben a formában a szél illetve különböző állatok közvetítésével mindenhol jelen lehet, s kedvező környezeti feltételek között – toxintermelés közepette – fejlődésnek indulhat. A fajt a toxinok szerológiai specifitása alapján osztották fel A, B, C, D, E, F és G típusokra. A betegség – néhány kivétellel – az összes gerinces élőlényre, közöttük az emberre is veszélyt jelenthet.
A vízimadarak botulizmusának fő kórokozója a C típusú C. botulinum Cα szubtípusa. Ezek a törzsek C1 típusú toxint termelnek. A hétféle toxintípus élettani hatása megegyezik: a neuromuszkuláris szinapszisokban gátolják az acetil-kolin felszabadulását és kijutását, és ezzel az ingerület-átvitelt is, petyhüdt bénulást okozva. A récéket és egyéb vízimadarakat érintő kitörésekről az 1900-as évektől jelentek meg publikációk. Hazánkban az elsőként
dokumentált eset 1959-ben, a „Fehér-tó” természetvédelmi területen történt, melyet az 1960-as évektől továbbiak követtek. A megbetegedések akkoriban főként halastavakon tartott házikacsa-állományokban fordultak elő, akár több ezres egyedszámot érintve, s ezzel óriási gazdasági károkat okozva. Napjainkban a legnagyobb problémát a védett madarak pusztulásából fakadó igen nagy eszmei kár jelenti.