Scientific Journal of the BirdLife Hungary

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tudományos folyóirata

Ornis Hungarica. vol.20(2). (2012) p.73-85.

Autumn migration of soaring birds in North Dobrogea, Romania: a study with implications for wind farm development
Attila Fülöp, Lőrinc Bărbos, Gábor M. Bóné, Szilárd J. Daróczi, Luca A. Dehelean, Réka B. Kiss, István Kovács, Attila Nagy, Tamás Papp

Cikk letöltése: [pdf] (952 Kb)

Kivonat:

A madárvonulás intenzitásáról és mintázatáról Dobrudzsa területéről, mely egy kulcsfontosságú régiót jelent Románia számára, a szélenergia hasznosítása szempontjából csekély mennyiségű ismerettel rendelkezünk.
A megfelelő információk hiányában a szélerőmű parkokat olyan területekre építhetik, ahol jelentős madár tömegek vonulnak el. Vizsgálatunkban a termikelő madarak őszi vonulását követtük a Măcin-hegység térségében, Văcăreni, Greci és Cerna települések határában, ahova a közeljövőben szélerőmű parkokat terveznek létesíteni. Az átvonuló egyedeket megszámoltuk, majd minden madár esetében megállapítottuk, összehasonlítva a vonulási útvonalát és magasságát a tervezett szélerőművek hatáskörzetével, hogy veszélyeztetett-e vagy sem a tervezett a szélturbinák által. Văcăreni-nél összesen 4716 egyedet észleltünk, 3394 ragadozót és 1322 nem ragadozót, Greci-nél 2387 egyedet, 2064 ragadozót és 323 nem ragadozót, és végül Cerna-nál 5268 egyedet, 4529 ragadozót és 739 nem ragadozót.
Văcăreni-nél a ragadozók 68,33%-a és a nem ragadozók 84,95%-a vonult a veszélyes zónában, Greci-nél a ragadozók 44,48%-a, a nem ragadozók 54,18%-a, Cerna-nál a ragadozók 59,37%-a, valamint a nem ragadozók 94,86%-a repült át a veszélyes területen. Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy Észak-Dobrudzsában jelentős őszi madárvonulás figyelhető meg, valamint a tervezett szélerőmű parkok jelentős kockázatot jelentenének a vonuló madarakra, ha megépülnének.