Scientific Journal of the BirdLife Hungary

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tudományos folyóirata

Ornis Hungarica. vol.23(2). (2015) p.10-19.

Sex and age dependent migration phenology of the Pied Flycatcher in a stopover site in the Carpathian Basin
Andrea Harnos, Zsolt Lang, Péter Fehérvári & Tibor Csörgő

Cikk letöltése: [pdf] (692 Kb)

Kivonat:

Keveset tudunk a Kárpát-medencén átvonuló kormos légykapókról. Átfogó képet adunk vonulásáról egy magyarországi pihenőhelyen az elmúlt 26 évben (1989–2014) gyűjtött adatok alapján: (1) ivar- és korfüggő fenológiai változásokról az évek során, (2) ivar-, kor- és méretfüggő vonulási mintázatáról a vonulási időszakok alatt és (3) között, (4) valamint az ivar- és korösszetételéről a tavaszi és őszi időszakban, továbbá ezek változásáról az évek során.

Míg a hímek tavaszi vonulása korábbra tolódott, a tojóké nem változott, így nőtt a protandria mértéke. Ősszel nem változott az időzítés, de a fiatalok korábban hagyják el a területet, mint az öregek. A tavaszi átlagos szárnyhossz szignifikánsan nőtt az elmúlt évtizedekben mindkét ivar esetén. Ősszel nem változott szignifikánsan a szárnyhossz az évek során, de az évszakok során minden ivar- és korcsoportban nőtt.

A hímek aránya 60% tavasszal és az őszi fiatal korcsoportban, de csak 39% az őszi öregek között. A hímek aránya csökken a tavasz folyamán, de ősszel nem változik. Az öregek átlagos szárnyhossza rövidebb tavasszal, mint ősszel. A különböző szárnyhossz és ivararány alapján arra következtethetünk, hogy a kormos légykapó hurokvonuló ezen a területen. Valószínű, hogy még ugyanannak a populációnak a két ivara is más útvonalon repül a vonulás során.